AZTN odobrio programe restrukturiranja brodogradilišta 3. maj i Kraljevica

Bez autora
Oct 16 2011

Tako su rješenjima AZTN-a, kao i odobrenjem Europske Unije (EU), u iznimno teškim vremenima gospodarske krize ipak ispunjeni neophodni zakonski preduvjeti i obveze koje proizlaze iz pregovora s EU, za uspješno dovršenje procesa restrukturiranja i opstanak svih hrvatskih brodogradilišta. Potpora odobrena za 3. maj iznosi nešto više od 5,3 milijardi kuna, dok je za Kraljevicu taj iznos nešto viši od 1,6 milijardi kuna. Odobrene potpore za oba brodogradilišta obuhvaćaju razdoblje od 1. ožujka 2006. do kraja procesa restrukturiranja koji će se provoditi u trajanju od pet godina od dana potpisivanja privatizacijskog ugovora. Potpore se sastoje od subvencija, državnih jamstava, otpisa te Vladina preuzimanja dugova. Programima su u oba brodogradilišta utvrđeni ukupni troškovi restrukturiranja - za 3. maj iznose nešto iznad devet milijardi kuna, dok je za Kraljevicu trošak 2,8 milijardi kuna. Od toga vlastiti doprinos brodogradilišta, odnosno investitora, u 3. maju iznosi 3,6 milijardi kuna ili 40 posto, a u Kraljevici 1,2 milijarde kuna ili 44 posto.

AZTN odobrio programe restrukturiranja brodogradilišta 3. maj i KraljevicaTako su rješenjima AZTN-a, kao i odobrenjem Europske Unije (EU), u iznimno teškim vremenima gospodarske krize ipak ispunjeni neophodni zakonski preduvjeti i obveze koje proizlaze iz pregovora s EU, za uspješno dovršenje procesa restrukturiranja i opstanak svih hrvatskih brodogradilišta, ocjenjuje AZTN.

Potpora odobrena za 3. maj iznosi nešto više od 5,3 milijardi kuna, dok je za Kraljevicu taj iznos nešto viši od 1,6 milijardi kuna. Odobrene potpore za oba brodogradilišta obuhvaćaju razdoblje od 1. ožujka 2006. do kraja procesa restrukturiranja koji će se provoditi u trajanju od pet godina od dana potpisivanja privatizacijskog ugovora. Potpore se sastoje od subvencija, državnih jamstava, otpisa te Vladina preuzimanja dugova.

Programima su u oba brodogradilišta utvrđeni ukupni troškovi restrukturiranja - za 3. maj iznose nešto iznad devet milijardi kuna, dok je za Kraljevicu trošak 2,8 milijardi kuna. Od toga vlastiti doprinos brodogradilišta, odnosno investitora, u 3. maju iznosi 3,6 milijardi kuna ili 40 posto, a u Kraljevici 1,2 milijarde kuna ili 44 posto.

Također su utvrđeni uvjeti i rokovi koji moraju biti ispunjeni tijekom provedbe programa restrukturiranja. Riječ je o kompenzacijskim mjerama u obliku smanjenja proizvodnih kapaciteta koji u 3. maju iznose najmanje 46.543 CGT-a, a u Kraljevici 9.636 CGT-a.

Ukupna godišnja proizvodnja u 3. maju može iznositi do 109.570 CGT-a, a u Kraljevici 26.997 CGT-a. Mjere smanjenja proizvodnih kapaciteta u oba se brodogradilišta moraju provesti u roku godine dana od dana potpisivanja privatizacijskog ugovora.

Dok traje provedba programa restrukturiranja ni 3. maj ni Kraljevica ne mogu dobivati druge potpore osim onih predviđenih u odobrenom programu restrukturiranja. Nova potpora za restrukturiranje tim se poduzetnicima ne može dodijeliti prije isteka roka od 10 godina od dana potpisivanja privatizacijskog ugovora, kaže se u priopćenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik